WSET® Level 2 Award in Wines - ENGLISH

In the Level 2 course, you will learn not only how to taste wine professionally but will also gain a comprehensive and in-depth overview of viticulture worldwide. You will learn where wine is grown in the world and about the most important grape varieties and their characteristics. You will also learn about how wine is made and which factors influence its quality.

Attendees?

Graduates of the basic wine course and passionate wine connoisseurs. Also ideal as an introduction for professionals from the wine trade, wine production, catering and the hotel industries.

Venue and course times?

Nine evening courses incl. exam from 6pm till 9.30 pm in Zurich

Price?

CHF 1135.–

Learning effort?

15 to 20 hours besides the course participation

Practice

The most important facet of wine knowledge is proper tasting technique. That’s why this is at the heart of our training. At each session you will taste outstanding and representative wines under the guidance of our instructors. You’ll not only practise tasting techniques, but also learn about the world of wine. By the end of the course you will be able to taste, describe and evaluate wines like a professional:

  • How do I identify wine aromas and where do they come from?
  • What is balance and how do I assess acidity, tannin and body?
  • What is ageing potential and how do I identify it?
  • How do I judge a wine fairly and objectively?
  • How does food affect the perception of wine?

Theory

As a Level 2 graduate, you will have completed a proper sommelier training programme. Level 2 is organised by varietal and focuses on the essentials, allowing you to understand the important components of wine without the burden of unnecessary detail. The following topics are covered in the course blocks:
•What qualities of the terroir influence wine style and how?
•What factors in the cellar influence quality?
•The main 30(!) white and red grape varieties.
•All the major wine regions of the world.
•Not only recognising labels, but interpreting them correctly.
•Making sparkling, sweet and liqueur wines.

In addition to the new course book (2019 edition), you will also receive various learning aids and access to our online learning platform. By the way: The course book can also be ordered by non-participants.

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Course completion

Your Level 2 course will conclude with the examination for the internationally recognised WSET Level 2 Award in Wines. You will complete 50 multiple-choice questions in one hour, with a minimum of 55% correct to pass.

«Ich möchte ein ganz grosses Kompliment aussprechen. Das gesamte Programm von den Kursen ist einfach perfekt ausgestaltet. Ich habe mich bereits für das Level drei angemeldet und freue mich auf den nächsten Kurs.»

«Ich möchte mich auf diesem Weg nochmals ganz herzlich bedanken – für den tollen Kurs und für die Begeisterung und das Feuer, das du in mir für Weine, den Rebbau und die Herstellung entfacht hast. Ich begegne heute jedem Glas Wein mit sehr viel mehr Respekt.»

«Es war ein toller Kurs, ich habe einen ganz neuen Zugang zum Thema Wein, es ist eine enorme Bereicherung.»

«Klar, verständlich, und ich konnte von der grossen Erfahrung der Kursleiter profitieren. Super, macht weiter so & Danke!!»

«Besten Dank für den sensationellen Samstag Vormittag. Ich fand deine Präsentation absolut spitze!»

«Die Dozenten sind begeistert vom Thema Wein und dies macht den Kurs umso wertvoller. Weiter so!»

«Kleines Feedback zum Weekend-Kurs: Ich fand's durchs Band toll! Spannend, angenehm, sympathisch.»

«Grosses Kompliment, wie du nach wohl sehr vielen solchen Kursen nicht den Bezug zum Anfänger-Niveau verloren hast, sondern uns Teilnehmer genau am richtigen Punkt abholen konntest.»

«Erwartungen wurden übertroffen! Die Tipps, die nicht in den Unterlagen stehen sind unbezahlbar. Herzlichen Dank und weiter so.»

«Lieber Joachim, lieber Hans, ganz besonders möchte ich mich bei Euch beiden bedanken. Ihr habt das wirklich toll gemacht und es war für mich immer eine grosse Freude an den Kurs zu kommen.»

«Kompliment und herzlichen Dank nochmals für die super Weiterbildung! Der Kurs hat mich so begeistert, dass ich nun gleich Level 3 in Angriff nehmen möchte.»

5 Gründe, warum Sie Ihre WSET-Ausbildung bei der Académie du Vin absolvieren sollten:

  1. Seit 2004 haben wir über 9’000 Kandidaten erfolgreich durch die anspruchsvollen WSET-Prüfungen begleitet.
  2. Wir gehören damit zu den sehr erfolgreichen und grossen der weltweit über 700 WSET-Schulen.
  3. Dank unserer riesigen Erfahrung (rund 50 Examen jährlich) haben wir ein sehr gutes Flair dafür, was von den Kandidaten an der Prüfung erwartet wird.
  4. Unser Ausbildungskonzept ist in vielen Kursen erprobt und klar auf die Prüfungserfordernisse ausgerichtet.
  5. Nur bei uns profitieren Kandidaten von vielen exklusiven Lernunterlagen sowie von einer webbasierten Lernplattform mit interaktiven Flashcards und Prüfungstraining.

Lecturers

Stefan Jost

Weinakademiker

Arthur Nägele

Sommelier

Stefano Peduzzi

WSET Level 3 Certified, Weinakademiker

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Evening Course Zurich

About this course

  • 8 evenings from 6.30pm till 9.30pm
  • Exam on the 9th evening: registration 6.00pm to 6.30pm, exam 6.30pm to 7.30pm
  • Approx. 20 hours of course lessons; additional 15 to 20 hours of self study

Price

Fr. 1135.– per person

Venue

HFZ Hotelfachschule Zürich-Belvoirpark

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Course
Dates
Exam
One application for each person
Course August – November 2024
Dates Thursday,
29.8. – 5.9. – 12.9. – 19.9. – 26.9. – 3.10. – 24.10. – 31.10.2024
Exam TUESDAY (!), 12.11.2024
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